Alfa Romeo Automobiles S.p.A. is een Italiaanse autofabrikant. Het werd op 24 juni 1910 in Milaan, Italië, opgericht als A.L.F.A., Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. Het merk staat bekend om zijn sportgerichte voertuigen en is sinds 1911 betrokken bij de autoraces.
A.L.F.A. was eigendom van Società Anonima Italiana Darracq (SAID) , opgericht in 1906 door de Franse autofabrikant Alexandre Darracq, met enkele Italiaanse investeerders. Darracq besloot dat Milaan het meest geschikt zou zijn als fabriekslocatie en dus werd een stuk grond verworven in de Milanese buitenwijk Portello, waar een nieuwe fabriek werd gebouwd. Eind 1909 verkochten de Italiaanse Darracq-auto's langzaam en werd het bedrijf gesloten. Ugo Stella richtte samen met de andere Italiaanse mede-investeerders een nieuw bedrijf op, genaamd A.L.F.A., en kocht de activa van het Italiaanse Darracq-bedrijf. De eerste auto die door het bedrijf werd geproduceerd was de 24 HP uit 1910, ontworpen door Giuseppe Merosi, die in 1909 werd aangenomen voor het ontwerpen van nieuwe auto's die beter geschikt waren voor de Italiaanse markt. Merosi zou een reeks nieuwe A.L.F.A.-auto's ontwerpen, met krachtigere motoren, zoals de 40-60HP. A.L.F.A. waagde zich aan de autosport, waarbij de coureurs Franchini en Ronzoni in de Targa Florio uit 1911 met twee 24HP modellen deelnamen. In 1914 werd een geavanceerde Grand Prix-auto ontworpen en gebouwd, de GP1914, met een viercilindermotor, dubbele bovenliggende nokkenassen, vier kleppen per cilinder en dubbele ontsteking. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de autoproductie bij A.L.F.A. echter drie jaar lang stopgezet.
In augustus 1915 kwam het bedrijf onder leiding van de Napolitaanse ondernemer Nicola Romeo, die de fabriek ombouwde om militaire producten te produceren voor de Italiaanse en geallieerde oorlogsinspanningen. Munitie, vliegtuigmotoren, compressoren en generatoren op basis van de bestaande automotoren van het bedrijf werden tijdens de oorlog in een enorm uitgebreide fabriek geproduceerd. De productie van A.L.F.A. voertuigen werd aanvankelijk niet overwogen, maar werd in 1919 hervat omdat de onderdelen voor de voltooiing van 105 auto's sinds 1915 in de A.L.F.A.-fabriek waren gebleven. In 1920 werd de naam van het bedrijf veranderd in Alfa Romeo. De Torpedo 20–30 HP was de eerste auto met de nieuwe naam. Hun eerste succes kwam in 1920 toen Giuseppe Campari won in Mugello en met de tweede plaats in de Targa Florio eindigde, bestuurd door Enzo Ferrari. Giuseppe Merosi ging verder als hoofdontwerper en het bedrijf bleef solide straatauto's en succesvolle raceauto's produceren (waaronder de 40-60 pk en de RL Targa Florio).
De prototype-auto's van Berlina Aerodinamica Tecnica werden ontworpen door Bertone als een oefening om te bepalen of gestroomlijnde ontwerpen zouden resulteren in hoge prestaties op een standaardchassis en of de resulterende voertuigen aantrekkelijk zouden zijn voor het publiek. De Alfa 1900 Sprint vormde de basis van de BAT 5, 7 en 9.
Jaren 60 en 70 – Afstammelingen van de Tipo 33
De racewagen Tipo 33 werd met zijn hoogtoerige 2000 cc V8-motor de basis voor een aantal verschillende conceptauto’s tijdens de jaren zestig en zeventig, wat uiteindelijk resulteerde in de productie van de Alfa 33 Stradale.
Alfa 33 Stradale
Toen de Alfa Montreal in 1970 werd geïntroduceerd, gebruikte deze een V8-motor afgeleid van de Tipo 33.
Omdat Alfa Romeo een door de staat gecontroleerd bedrijf was, stonden ze vaak onder politieke druk. Om het onderontwikkelde zuiden van Italië te helpen industrialiseren, zou de nieuwe compacte auto van Alfa Romeo worden gebouwd in een nieuwe fabriek in Pomigliano d'Arco in Campanië. Zelfs de naam van de auto, Alfa Sud (Alfa Zuid), weerspiegelde waar hij werd gebouwd. Op 18 januari 1968 werd een nieuw bedrijf opgericht met de naam "Industria Napoletana Costruzioni Autoveicoli Alfa Romeo-Alfasud SpA", waarvan 90% eigendom was van Alfa Romeo en 10% van de door de overheid gecontroleerde bedrijf Finmeccanica. De werknemers hadden voornamelijk een bouwachtergrond en waren niet opgeleid voor fabriekswerk, terwijl de arbeidsverhoudingen de hele tijd problematisch waren. Het verzuimpercentage in de fabriek in Pomigliano bedroeg in de jaren zeventig 16,5 procent en zelfs 28 procent.
In de jaren zeventig kreeg Alfa Romeo opnieuw financiële problemen, waarbij het bedrijf in 1980 op ongeveer zestig procent van de capaciteit draaide. Aangezien Alfa Romeo werd gecontroleerd door het Italiaanse staatsbedrijf Istituto per la Ricostruzione Industriale (IRI), werd een deal gesloten waarbij ongeveer een kwart van de salarissen van de werknemers werd betaald via de staatswerkloosheidsbureaus, zodat de fabrieken van Alfa elke twee maanden twee weken stil konden staan. Een verouderend productassortiment en een zeer lage productiviteit, gecombineerd met vrijwel permanente industriële onrust en de hoge inflatie in Italië, hielden Alfa Romeo stevig in de rode cijfers. In 1986 leed IRI zware verliezen (waarbij Alfa Romeo de afgelopen dertien jaar niet winstgevend was geweest) en IRI-directeur Romano Prodi zette Alfa Romeo te koop. Finmeccanica, de mechanische tak van IRI en zijn voorgangers, was sinds 1932 eigenaar van Alfa Romeo. Prodi benaderde eerst zijn collega-Italiaanse fabrikant Fiat, die aanbood een gezamenlijk bedrijf met Alfa te starten.
Fiat trok zijn plan voor een gezamenlijk bedrijf met Alfa Romeo in toen Ford een bod deed om een ​​deel van Alfa Romeo over te nemen en het bedrijf te herstructureren. Fiat koos er echter voor een bod uit te brengen om Alfa Romeo volledig over te nemen en baangaranties te bieden aan Italiaanse werknemers, een aanbod dat Ford niet wilde evenaren. Ook deed het geen van de betrokken partijen pijn dat een overname door Fiat Alfa Romeo in Italiaanse handen zou houden. In 1986 werd de deal gesloten waarbij Alfa Romeo met traditionele rivaal Lancia fuseerde tot Fiat's Alfa Lancia Industriale SpA. Al in 1981 had Alfa Romeo's toenmalige directeur Ettore Massacesi verklaard dat Alfa nooit een Fiat-motor zou gebruiken, aangezien de motoren de identiteit van Alfa Romeo waren, maar hij wilde graag meewerken aan al het andere.
EZ Power Steering en Alfa Romeo
EZ Power Steering produceert stuurbekrachtiging sets voor de meeste Alfa Romeo modellen. Op de webshop vindt u de meest populaire modellen. Staat uw auto niet op de website? Neem dan contact met ons op.